Guide til bæredygtigt legetøj -Fysiske butikker

Jeg har en aftale med min søster, hvis barn er jævnaldrende med min søn, at vi som udgangspunkt køber bæredygtigt til hinandens børn. Det bliver bare nogengange så omstændigt, at de gode intentioner går fløjten. Som regel er forløbet således: Min søster sender en veltilrettelagt ønskeseddel indholdende forskelligt legetøj, fra bæredygtige mærker, hun har fundet online. Også ofte noget der ikke er bæredygtigt, men som gerne må findes brugt. Det må det alt sammen for øvrigt.

Jeg prøver herefter at finde legetøjet brugt og gennemtrawler Reshopper, men det er ofte et større arbejde, end forudset. Ofte  finder jeg noget fra samme mærke, som f.eks det legemad hendes barn ønsker sig er fra, men så er det en kaffemaskine -Og han ønsker sig burgersættet. Tilbage til min søster og spørge om ikke kaffemaskinen er ok? Det er den så -men også væk, fordi en anden har købt den i mellemtiden. 

Man skal stå tidligt op for at finde de efterspurgte legesager brugte. Man skal også være ret fleksibel mht. tid og have mulighed for at krydse bydele, for at hente alskens brugt legetøj hos de sælgende børnefamilier. Jeg kunne selvfølgelig også blot købe bæredygtigt, nyproduceret legetøj, og gør det også ofte gerne, men nogengange, så vil jeg helst se legetøjet rigtigt, inden jeg køber det. Isæt, hvis det er fra et mærke, jeg ikke kender.

Hele fødselsdagsgaveindkøbsprocessen bliver en del lettere, når man kan gå ind i en fysisk butik, med et stort udvalg af bæredygtigt legetøj, og så bare køber direkte der. Den slags butikker kommer der forhåbentlig mange flere af, i de kommende år, men her er i alt fald fire gode bud, på dem der allerede er, og som jeg (og min søn) har fundet mange yndlingssager i. 

Replay

Frederiksbergske Replay er intet mindre end et skatkammer -en nostalgisk down memory lane-oplevelse at træde ind i for os, der var børn i 90érne eller har søskende der er det. Replay har også et meget stort udvalg af helt nyt legetøj (det, du kan finde i de kommercielle legetøjsbutikker) der blot har været brugt af et andet barn før. Vi har f.eks. fundet Postmand Per-figuren, købt uden postbil, for den har vi allerede, men uden Per altså. Indtil nu, hvor de er blevet genforenet, fordi vi hos Replay kunne købe Per alene. (Endda med flere Per’ at vælge imellem).

Butikken tilbyder også den service at bytte de købte ting og det er et kæmpe stort plus, når man køber brugte gaver til andre. 

Alt er blevet set igennem inden det sættes til salg og ingen spil eller puslespil mangler brikker, har knækkede hjørner eller lignende. Bestemt et besøg værd.

Du finder Replay her:

H.C. Ørstedsvej 11, 1879 Frederiksberg.

Prik

Prik er et vartegn på Frederiksberg og er en ganske særlig butik fyldt med så meget sjæl (og børneting) at man kan bruge sit halve liv derinde, på at kigge. Eller på ikke at kunne vælge.

Hylderne bugner med legetøj i iøjenfaldende farver og en stor del af det er enten genbrugslegetøj, upcyclet legetøj eller nyproduceret, bæredygtigt legetøj. 

Prik er specielt stærk udi udvalget af  legemad og køkkentilbehør (til børnekøkkener altså) med vintage dukkestel og service i hobetal. Men også med et meget stort udvalg i genbrugt dukketøj og dukketilbehør. Og de fineste dukkelifte i originalt, farvestrålende 70ér stof. De har også vintageinteriør til børneværelset i form af omsyet sengetøj (igen det farvestrålende 70ér stof) stole, og lamper. Samt fine, håndudskårne (eller håndsyede) uroer og vimpler, produceret lokalt.  

Du finder Prik her:

Gl. Kongevej 127, 1870 Frederiksberg.

Kusine Bodil

Kusine Bodil er ikke til at undgå at få øje på; med sin orangemalede facade liggende på Enghave Plads, er den bygningernes svar på det mest farvestrålende bland-selv-slik man kan forestille sig. 

Udvalget i den lille butik er valgt med største omhu og her finder du bæredygtigt, økologisk, socialt ansvarligt og fairtrade-certificeret legetøj, der samtidig er æstetisk og spændende. Kusine Bodil har et stort udvalg af smukt trælegetøj til små børn, der ikke er giftigt og som i dets udførelse er så fint, at det ikke ville være blandt det legetøj, jeg skyndsomt rydder væk fra mit åsyn, når min søn er puttet om aftenen. 

Kusine Bodil har også håndsyede dukker og bamser, produceret lokalt, klassiske børnebøger og diverse spejderknive og andre udfordrende ting til lidt større børn 

Du finder Kusine Bodil her:

Enghave Plads 8, 1670 København V

Heidi & Bjarne

Heidi & Bjarne på Vesterbro er egentlig mest en børnetøjsbutik, men er med i guiden her, fordi de har et stort udvalg af krammedyr, bamser og blødt interiør til de mindste. Hvis du leder efter bæredygtigt legetøj til det helt lille barn, er butikken et oplagt valg.

Butikken har et kurateret, æstetisk udvalg, i rolige farver og et minimalistisk udtryk -ting, der vil passe ind i de flestes hjem.
Udvalget af tøj og ting repræsenterer forskellige bæredygtige parametre som økologiske materialer, deadstock/lagersalsvarer, genbrugs og upcyclet tøj.
Heidi & Bjarne er en del af et socialøkonomisk netværk og sætter social bæredygtighed højt -Bag initiativet står en fond, der arbejder aktivt for at forbedre forholdene for socialt udsatte, som du som kunde er med til at støtte, hver gang du handler i butikken. 

Du finder Heidi & Bjarne her:

Istedgade 85, 1650 København V

Skovalfen

skovalfen er en af den slags butikker, der kortvarigt kan få én til at genkalde sig følelser fra en for længst svunden barndom -Et børneunivers med tidløst, æstetisk og smukt legetøj i naturlige materialer.
Butikken indeholder udelukkende bæredygtigt legetøj, enten i form af økologiske materialer, eller som minimum legetøj, der er produceret socialt ansvarligt og uden brug af giftstoffer.
Skovalfen har et særligt stort udvalg i veludført og farverigt trælegetøj samt håndsyede dukker.

Synet af sidstnævnte dukker hensatte mig i et øjebliks barndomsekstase, fordi jeg havde netop sådan én som barn, der er mange år var mit kæreste eje. Dukkerne er håndsyede fra en lille, peruviansk landsby, som en del af et større socialt projekt, der skaber arbejdspladser for lokale kvinder.

Du finder Skovalfen her:

Rosengården 3, 1174 København K

Find her en guide til hvor du køber bæredygtigt tøj til dit barn, i fysiske butikker. 

Er der en butik jeg har overset? Eller en ny, der er åbnet, som jeg skal besøge? Skriv endelig til mig her, hvis du synes, der mangler én på listen, så jeg altid kan holde den opdateret -Og gøre det mere overskueligt, at købe bæredygtigt.

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT