Mine fejlkøb og hvad de har lært mig om at shoppe.

Jeg elsker bærfarver. Så meget, at farven efterhånden udgør en betragtelig del af min garderobe. Problemet er bare, at jeg aldrig går med den farve, men oftest ender op i marineblåt – elektrisk blåt, hvis det skal blive lidt vildt. 

Alligevel bliver jeg ved med at købe ting i bærfarver, som ender bagest i skabet, for at dø en langsom død og blive til et fejlkøb – men hvorfor egentlig? 

Hvorfor bliver jeg ved med at købe noget, jeg ved, jeg ikke får brugt? Og hvordan kan jeg undgå at havne i denne fejlkøbsfælde, der gør det vanskeligt at have en bæredygtig garderobe, hvor alt kommer i brug?

Jeg har samlet alle mine fejlkøb for at danne mig et overblik. De fleste af dem har fulgt mig i flere år, og som det fremgår på billederne, er de alle sammen bærfarvede og derudover, med en enkelt undtagelse, købt secondhand. Men de opfylder også mindst ét af nedstående:

-Det har dårlig pasform.

-Tøjet passer ikke til min livsstil.

-Forkert farve ift. min hudtone.
-Stoffet er af dårlig/syntetisk kvalitet.

Disse fire parametre er grundlæggende det, der dækker over begrebet fejlkøb og det er selvsagt ved ikke at købe tøj, der opfylder de ting, at vi kan undgå flere fejlkøb i vores garderober.

Det har jeg vidst længe og derfor består min garderobe også mest af klassisk tøj i god kvalitet i blå, grå og hvide farver, som kan holde i mange år. Og så altså af de her bærfarvede uromagere, der aldrig bliver brugt.

Hvorfor jeg bliver ved med at begå de samme fejl?

Når jeg bliver ved med at tilrane mig nye bærfarvede fejlkøb, udspringer det fra en reelt ønske om, at få lidt flere farver ind i min garderobe.

Når jeg shopper, køber jeg altid lidt, men godt og går efter gode, klassiske items, men når jeg gerne vil tilføje lidt spræl, bliver jeg altid i tvivl om, hvorvidt jeg vil få brugt tøjet og derfor køber jeg det secondhand. 

Det er som om man kan tillade sig at eksperimentere lidt mere, når tøjet er secondhand, ikke? Fordi det er billigt og bæredygtigt og så er det mere ok, hvis tøjet ender med ikke at blive brugt.

Men problemet med at købe det second hand er netop, at tøjet ofte kan føjes indunder en af de førnævnte parametre og så er det selvklart, at jeg ikke får gået med det, hvis det har en forkert tone, kræver at blive tilrettet af en skrædder inden jeg kan bruge det, eller at jeg går på kompromis med kvaliteten, fordi de ikke lige havde nogen ikke-syntetiske, bærfarvede bluser på Trendsales den dag.

Derfor er min tilføj-spræl-til-garderobe-mission hver gang dømt til at mislykkes; fordi jeg giver den dårlige betingelser, ved at købe noget tøj, jeg nok aldrig ville have købt som nyt, til fuld pris. 

 Jeg giver køb på mine ellers høje krav til farve, kvalitet og pasform og tager ikke mit, ganske reelle, ønske om at ændre min garderobe alvorligt. Og det vil jeg formentlig fortsætte med, fordi jeg på denne måde kortvarigt vil få opfyldt mit farvebehov, hvis jeg ikke gør noget ved det. 

En lidt trist fejlkøbscyklus med gode intentioner, jeg har fået mig selv viklet ind i her.

 

 

Forstå dine fejlkøbsvalg og køb det samme – på en ny måde.

For at komme ud af loopet og undgå fejlkøb i fremtiden skal du først kaste et kærligt/kritisk blik på dine fejlkøb – er der en tendens der går igen? Der er altid nogle elementer, der er spot on. Noget der udtrykker, i hvilken retning du gerne vil trække din garderobe.

Måske har du en del tætsiddende kjoler, der udtrykker et ønske om at klæde dig mere feminint, men som du aldrig får brugt, fordi lige deres pasform klæder dig dårligt?

Måske vil du gerne gå i buksedragter, men har kun købt nogen der var på udsalg til 70%, fordi du ikke ved, om de klæder dig – (jeg gætter på, at den på udsalg heller ikke gjorde).

Måske har du i virkeligheden noget brugbart blandt dine fejlkøb som ville være perfekt, hvis det får nogen små ændringer?

Tag dine fejlkøb alvorligt og undgå dem fremtidigt. 

Det næste item du skal købe, overvej om det ikke skal være af en sådan slags, der opfylder alle dine fejlkøbs våde drømme og rent faktisk fungerer: Køb den eksklusive, tætsiddende kjole som bare passer. Køb den flotte buksedragt, der ikke er på udsalg. Og lad så dette item, der står ud fra din garderobe, være et godt eksempel – en katalysator for flere af sådanne køb fremtidigt der tager din stil nye veje –  hvis du får det brugt altså.

Så konklusionen på min mangeårige, bærfarvede, ublu tilranelsesstrategi: 

Det skal stoppes. Og næste gang jeg mangler noget, så vil jeg overveje, om det ikke skal være bræfarvet. Men bare i virkelig god kvalitet og med en pasform, der rent faktisk klæder mig, så tøjet har de bedste betingelser for at blive brugt.

 

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT