Omforandring af vintage – tips og tricks fra skrædderen

“Nothing haunts you, like the vintage you didn’t buy” er et citat jeg er stødt på mange gange hos alskens vintageenthausiaster på Instagram – og det er virkelig sandt.

Med vintagetøj har man kun kort beslutningstid, så kan det være, at det man overvejede at købe, er solgt. Omvendt er det ærgerligt, at komme hjem med et vintagefund, der aldrig bliver brugt, fordi det viser sig, at de ændringer, der evt. skulle laves på det, er for omfattende eller fordi, det ikke kan ændres.

Og det skal det tit -ændres på. Fordi vores kroppe er så forskellige og meget vintagetøj er tilrettet og fordi mange af os, også ser anderledes ud end for bare 50 år siden. Og fordi tøjet er af ældre dato.

Guiden her er lavet som en vejledning til dig, der gerne vil købe mere vintage, men som bremses når du finder noget interessant, fordi der er enkelte ting der skal ændres, før du vil gå med det.

Bliv her klogere på, hvad der kan lade sig gøre, når du køber vintage og undgå fejlkøb -eller find modet til at købe det, der bare lige skal ændres lidt, førend det kan bruges.

Guiden er lavet i samarbejde med skrædder, Karen Abildgaard, der har mange års erfaring med tilretning af secondhandtøj, i særdeleshed vintage. Eksemplerne herunder er nogle af de forespørgsler, Karen oftest er stødt på, i de mange år, hun har arbejdet som selvstændig skrædder.
Karen Abildgaard
Skrædder

Kan vintagetøj lægges ud?

"Nej. Generelt kan man ikke lægge vintagetøj ud. Det er også oftest sjældent, der er meget at lægge ude af, fordi det er fra tider med knaphed, hvor der ikke er blevet spildt ekstra stof på brede sømrum. -Men igen regler uden en undtagelse: I håndsyet tøj (som betyder tøj syet så en hjemmesymaskine og ikke nødvendigvis “syet i hånden”) er der ofte ekstra sømrum, der kan ligges ud af. Der skal være min 1,5 cm sømrum, gerne mere, før det kan lade sig gøre, da et sømrum ALTID skal være min. 1 cm, hvis syningerne skal kunne holde til alment brug. Husk at delikate stoffer som f.eks. silke altid er svære at lægge ud, fordi det er skrøbeligt og det derfor lettere kan ses, hvis det har været syet i før. Delikate stoffer er også lettere at beskadige og vil hurtigt kunne svækkes, hvis de får skader."

Karen Abildgaard

Den blå kjole på billedet her, er et eksempel på et stykke tøj, der har ekstra sømrum: Det er let at se, hvis man tjekker syningerne på de steder, hvor tøjets ønskes udvidet.

Der er dog et men: Selvom der er ekstra sømrum, har stoffet i ældre (eller bare brugt) tøj oftest sat sig og man kan se de små huller, fra hvor stikningen gik sidst, og så er stoffet mindre slidt i det nu synlige sømrumsstof. Hvis stoffet er helt ubrugt,  betyder det ikke alverden og de små huller vil med tiden næsten forsvinde. 

Det er dog uhyre vigtigt at være meget forsigtig, når man sprætter en stikning op, som skal lægges ud. Istedet for at hive de to sammensyede stykker stof fra hinanden i takt med opsprætningen, skal hele stikningen istedet skæres op i hvert sting med en skarp opsprætter og de resterende tråde hives forsigtigt ud. Hvor nænsomt opsprætningen foretages, kommer til at kunne ses efterfølgende: Hvis det er gjort nænsomt, kan de små stikningshuller fra den oprindelige syning næsten ikke ses.

Det er en vurderingsag om det æstetisk set kan betale sig, at lægge vintage ud: Hvis tøjet er farverigt, som i eksemplet med den blå kjole her, ville jeg ikke tøve med at gøre det, da ingen vil lægge mærke til det. Med en silkekjole ville jeg aldrig gøre det, for selvom det ville betyde at udvidelsen rent faktisk muliggjorde at tøjet ville blive brugt, ville jeg vide, at den gamle syning vil være evigt synlig og ikke føle mig tilpas i det.

Kan skørtet skiftes ud på en vintagekjole?

Ja. Det kan i de fleste tilfælde lade sig gøre, at skifte skørtet ud.

Hvis du har fundet en vintagekjole, der sidder perfekt i toppen, men som har et uflatterende skørt, kan kjolen få nyt liv, ved at få skiftet skørtet ud. Denne her kjole har jeg haft i en del år, men aldrig brugt den. Det skyldes udelukkende skørtet -som måske nok tager sig godt ud på billedet her, men som når det kommer på, har en uflatterende pasform, dårligt udførte indsnit og er lavet i noget tyng syntetisk stof der, i modsætning til toppen, som er perlebesat, virker tyndt og er uflatterende.

Jeg synes også skørtet er alt for vidt, for når nu toppen er så detaljeret og visuelt tung (også rent fysisk), så skal skørtet afstemme det og være enkelt, klassisk og ikke-larmende. Jeg kunne derfor godt tænke mig, at det var et klassisk, tætsiddende pencilskørt, men i en tyk elastisk kvalitet, så kjolen dels bliver til at holde ud at have på, men samtidig ikke er tynd i stoffet forneden. Indtil videre har jeg ikke fundet det rigtige stof.

“Det er intet problem at sætte et nyt skørt på denne kjole og især ikke, når underdelen ikke skal bevares og syes om. Den største udfordring i et tilfælde som denne er, at finde det rigtgie stof, i den rigtige farve. Når stoffet er fundet finder du et snitmønster på et pencilskørt du synes om, og så bruger du bare det til det nye skørt og forlænger det evt. lidt i højden. En skrædder vil sagtens kunne løse en opgave som denne, men er du god til at sy, kan du også selv.”

Karen Abildgaard

Kan man reparere vintagestrik?

"Det kan blive pænt, men det vil altid kunne ses. Men gør det alligevel, så dine trøjer kommer i brug og hullet ikke bliver større.
At strikken er af ældre dato, spiller ikke nødvendigvis en rolle ift. reparation, kun hvis trøjen er meget slidt.
Strikken har et par små huller centralt på forstykket og det vil man altid kunne se, hvis de bliver repareret. Men da den er så iøjenfaldende på andre måder tvivler jeg på, at det vil være noget, man lægger mærke til, så det vil jeg anbefale dig, at få gjort, ikke mindst fordi det kan forværre skaderne, ikke at gøre noget ved det. Find en god skrædder der har erfaring med stirk, eller bare én, der er meget strikkekyndig og som vil kunne finde garn der matcher i kvalitet og farve, her kan du med fordel også selv gå på jagt i en garnbutik. Udover hullerne har strikken også nogle pletter og da den er af ældre dato, er det tvivlsomt, om du kan få dem af, så her ville jeg overveje om du kunne gøre noget, for selv at dække dem? Mønstret på strikken minder om en grøndlandsk nationaldrat, så du kunne overveje at dække perlerne med perlebroderi med grøndlanske glasperler”

Karen Abildgaard
Huller i striktrøjer: Det vil altid kunne ses ved en reparation. Overvej om du vil gå med strikken efterfølgende, eller om du vil være for opmærksom på, at reperationenen er synlig. Uanset hvad, er det altid en god ide at hullet stoppes, så skaden ikke forværres, uanset om du gør det selv eller hos en skrædder.

Kan man reparere perlebroderet strik?

Denne her grønne, fintstrikkede perlebluse købte jeg ultrabilligt på Trendsales, netop fordi den havde et lille hul. Men var det et dårligt køb?

“Nej, den kan sagen blive fin. Maskerne i hullet er ikke knækket, så det kan laves rimeligt pænt, men det vil altid kunne ses. I det her tilfælde vil man dog kunne dække det med perler, så det bliver langt mindre tydeligt.
Udfordringen bliver altså her, at finde nogle perler der matcher i farve og størrelse. Der er dog den hage ved syntetisk strik som denne, som er meget fin i maskerne, at det vil være tydeligere hvor den er blevet repareret end f.eks. i Grønlandsstrikken (ovenfor) fordi den er tykkere i garnet og i uld. Men man vil ikke lægge mærke til det, dels fordi den er eye-catchy og fordi hullet er på ærmerne, hvor det er mindre synligt.”

Karen Abildgaard

Kan man sy perlebesat tøj om?

Denne fine bluse er uden tvivl et fund, men desværre er den ret stor og hænger i skuldrene på min krop. Jeg overvejer at klippe den over i taljen, sy den ind og sy den underste del på igen med peplumeffekt. Men vil det virke? 

"Peplum er no go, den vil ikke få den vifte-effek, du ønsker, men komme til at hænge slapt ned, fordi perlerne tynger stoffet så meget, derudover må den ikke blive for snæver, da den jo ikke har lynlås.
Generelt er det omkostningsfuldt at sy i sådanne perlebesatte stoffer og det vil koste rigtigt mange knækkede nåle, udover frustrationer. Man kan godt tage perlerne af, men det er et kæmpe arbejde.
Det er også en mulighed at fjerne perlerne i sømrummet kun, men det er ligeledes et stort pillearbejde og meget dyrt, at få lavet hos en skrædder. I stedet for at lægge ærmerne ind, vil jeg foreslå at flytte skuldersømmen ind, ved blot at folde den op og sy den fast med nogle sting (som på billedet til højre), uden at afmontere dem.
Når toppen sidder godt på skuldrene, er der en god chance for, at den ikke vil se for stor ud, selvom den stadig vil være vid i bredden. Hvis du kan leve med, at den kun sidder til i skuldrene, kan den sagtens komme til at fungere og det vil jeg klart anbefale, fremfor at sy den helt om”

Karen Abildgaard

Tip: Perlebesatte stoffer (i dette tilfælde på delikate stoffer) er svære at sy om, men altså ikke umuligt. Finder du den perfekte kjole til f.eks. et bryllup, kan det måske nok betale sig. Ellers så overvej, om det er besværet værd. Når et top eller bluse sidder til på skuldrene, ser den mere velsiddende ud, selv hvis den er for stor andre steder. 

Kan man forlænge livet (topstykket) i en kjole?

Kender du det? Du har fundet en fantastisk vintagekjole som i stil og facon er lige dig, men den sidder en anelse højt på din overkrop, så kjolens taljeoverskæring, er et par cm over din egen. Kan det fixes?

Det korte svar er nej. Det bliver aldrig rigtig godt, ved mindre der på mirakuløst vis sidder adskillede uudnyttede cm sømrum i taljesyningen. Jeg har igennem tiden set adskillelige mere eller mindre kreative løsninger på forlængelser af overstykker i kjoler, nogen endda med et stykke stof i nogenlunde samme farve, sat i som forlængelse OG en improviseret korsage-effekt i ryggen for at skabe mere plads -intet af det bliver godt. Når der sættes et ekstra stykke ind i overstykket, får kjolen to overskæringer og jeg har endnu til gode at se det fungere i vintagekjoler, der sker noget visuelt der forstyrer helheden. Accepter at kjolens snit er lavet til én, med en anden slags krop end dig og søg i stedet efter noget, der passer din bedre og fremhæver de fordele, du har.

Karen Abildgaard

Note: Karen Abildgaard arbejder ikke længere som selvstændig skrædder, hvorfor hun ikke tager imod private opgaver. Har du noget tøj du skal have syet om eller repareret, kan jeg anbefale Nordic Tailors, som er en online service, eller Djurhuus Skrædderi på Frederiksberg.

Mine guides er til for, at gøre det mere enkelt at have et bæredygtigt tøjforbrug, deri ligger også, at passe godt på det, der allerede er i skabet. Er der en upcyclings- eller reparationsguide, du synes mangler? Skriv til mig her.

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT