Hvad er bæredygtig mode?

Definition

Bæredygtig mode er tøj, sko og accessoires, der er produceret, distribueret og efterfølgende forbrugt med mindst mulig miljømæssig påvirkning, med mindst muligt ressourceforbrug og med omtanke for de mennesker, der på den ene eller anden måde er involverede i processen, igennem hele produktets levetid.

Indenfor mode findes mange former for bæredygtighedparametre, der er med til at gøre en virksomhed mere miljøvenlig og/eller mere etisk. 

Hvilke parametre, der er mest miljøvenlige, er vanskeligt at vurdere og kommer an på de givne omstændigheder.

Herunder er en oversigt over de forskellige bæredygtighedsformer, der findes indenfor mode:

Genbrug: Tøj, der cirkulerer

Genbrugstøj er tøj, der er købt og brugt af andre, før man køber det. Genbrug af tøj er bæredygtigt i det omfang, at det erstatter et køb af tøj, man ellers ville have købt fra nyt.

”Genbrug” er en parablybetegnelse for flere former for brugt tøj, overordnet findes der 4 kategorier samt 4 bæredygtige måder at forbruge det på, udover køb og salg.

Genbrugstøjformer

Genbrugskoncepter

Nyproduceret, bæredygtigt tøj

I modsætning til konventionelt tøj, tager brands der producerer nyt, bæredygtigt tøj hensyn til miljø og mennesker, ved at gøre brug af mere miljøvenlige materialer og/eller miljøvenlig forarbejdning af materialer. 

 Men bæredygtighed er i lige så høj grad måden der forbruges på, som selve produktet, der forbruges. 

Derfor har det betydning hvis tøjet har egenskaber, der får det til at holde længst muligt, med mindst mulig miljømæssige påvirkning. Nogle materialer har specielle egenskaber, der fordrer bæredygtighed.

 

Materialer

Egenskaber

Koncepter

Tøjet hjemme i skabet

Den mest håndgribelige her-og-nu-måde at få en mere bæredygtig garderobe på, er at bruge det tøj, der allerede er i skabet. (Eller skille sig af med det, der ikke bruges.) Der findes flere måder at tage vare på tøjet:

Vedligeholdelse og fornyelse

Ansvarlighed

Mange bæredygtige brands tager ikke blot et miljømæssigt-, men også et socialt ansvar, således at de støtter en befolkningsgruppe, et geografisk område og/eller sikrer fair forhold i alle produktionsled, gennem salg af deres produkter. 

Social bæredygtighed og etik