Kriterier

Kriterier for medtagelse i Shoppeindekset

For alle brands gælder:

De arbejder aktivt med bæredygtighed

Shoppeindekset har til formål, at gøre det lettere og mere overskueligt at købe bæredygtigt. Derfor har alle brands en bæredygtig profil og arbejder, beviseligt, aktivt med bæredygtighedsparametrene. Størstedelen af et brands produkter, skal således have en bæredygtig profil.

Der indgår bæredygtige (eller bedre) materialer i produkterne.

Bæredygtige (bedre) materialer er enten genbrugsmaterialer, økologiske materialer eller materialer, der på anden vis er mere miljøvenlige, end konventionelle. Det kan f.eks. være genanvendt plastic, økologisk bomuld eller Tencel og hør.

Produktions- og arbejdsforhold er ordentlige og kontrolleres løbende

Social bæredygtighed er et meget vigtigt parameter, der sikrer, at de, der har været involverede i produktionen af tøjet, har fair vilkår og får en løn, der er til at leve for. 

Mange af de repræsenterede brands i Shoppeindekset har certifikater som en garant for dette, andre har ikke, men alle har en vis gennemsigtighed ift. deres produktion og lover, at deres produktion er etisk forsvarlig og løbende kontrolleres.

 

Bæredygtig forretningsmodel

Overproduktion og dårlige arbejdsforhold er nogle af de væsentligste problemer i modeindustrien og forbedres ikke af, at et givet brand producerer med bedre materialer. 

Et brand, der arbejder med bæredygtighed, skal derfor have en bæredygtig forretningsmodel, der ikke fordrer overproduktion eller udelukkende søger, at skabe mersalg af produkterne. De skal have gode, langtidsholdbare varer, der kan holde i mange år, og have fokus på, at skabe værdi for kunden. -Ikke på at skabe et unødigt behov.

De er i fortsat udvikling

Bæredygtighed er mange ting og der udvikles løbende nye muligheder for bæredygtighed, samt at implementere de forskellige parametre i alle led af en virksomheds produktion og distribution af varer. 

I min research er jeg stødt på brands, der på baggrund af begrænsede tiltag mener, at de er i mål med den bæredygtige omstilling og har deres på det rene. Disse brands repræsenterer en holdning, der ikke skal faciliteres i Shoppeindekset, hvorfor de er blevet sorteret fra.

Visuel identitet

Det er ikke et krav, at et brand nødvendigvis skal fremstå som et traditionelt modebrand, for at blive medtaget, men jeg vælger selvsagt alle brands udfra min egen personlige smag og vurderer, om deres visuelle fremtoning passer ind på min blog. 

Herunder også, om de har en visuel identitet, der er langtidsholdbar (æstetisk bæredygtig) og som ikke slavisk følger midlertidige tendenser. Æstetisk bæredygtighed er dog ikke er bæredygtighedsparameter, der kan stå alene. 

Shoppeindekset består mestendels af danske, nordiske og tyske brands. Det skyldes dels, at vi i Danmark (og i Norden og Tyskland) kan bryste os af, at have så mange gode mærker, der arbejder aktivt med bæredygtighed. 

Men også, at det selvsagt er mere bæredygtigt, at købe lokalt, end at købe fra f.eks. én af de brands, der er lokaliseret på den anden side af jorden. Og derfor har jeg fokuseret på, at medtage netop de mest lokale brands.

I Danmark (I Norden generelt) har vi dog næsten ingen tekstilproduktion og derfor får langt de fleste af de repræsenterede brands, deres råvarer produceret i udlandet og ofte også forarbejdet dem andetsteds, end i Norden, hvorfor lokal produktion, ikke altid er til at gennemskue. Eller giver mening for den sags skyld.

Men uanset hvad, så er det selvfølgelig væsentligst, at produktionen er etisk forsvarlig, uanset hvor i verden den finder sted henne og at det uomtvisteligt er bedst at købe lokalt, når nu varerne fra de danske (og nordiske og tyske) brands geografisk befinder sig tættest på os.

Når jeg alligevel har taget brands med, der geografisk er placeret meget langt fra os (f.eks. alle de oversøiske brands i Shoppeindekset) så er det fordi: 

1: Nogle af dem er så fine, at jeg måtte have dem med. Bæredygtige modebrands er stadig ganske få i antal (i forhold til konventionelle brands) og derfor skal de, der producerer fantastisk tøj, under bæredygtige parametrer, selvfølgelig repræsenteres.

2: Jeg lader det være op til dig som kunde, at vurdere, om den lange, geografiske afstand mellem dig og et produkt, er købet værd. 

Om ikke andet, så giver oplistningen i Shoppeindekset hvert fald opmærksomhed omkring et brand, du som kunde måske kan overveje at besøge, hvis du en dag befinder dig i nærheden af dets lokation. 

Eller overveje at bestille noget fra et givent brand og få det sendt til den lokation, du eller måske et rejsende familiemedlem befinder sig på, i en kortere periode. Det har jeg selv gjort flere gange med ting, jeg har bestilt online, fra steder langt væk. 

Jeg opfordrer dig som læser til at shoppe bæredygtigt tøj på den måde, der giver bedst mening for dig som kunde i ift. omkostninger ved shipping contra hvor meget tøjet vil blive brugt efterfølgende. 

I særlige tilfælde, kan et konventionelt brand, der ikke opfylder kriterierne, figurere på bloggen (collage el.lign.) med et udvalgt produkt, såfremt produktet er en del af en bæredygtig kollektion. 

Det har jeg besuttet indimellem at gøre, fordi disse brands (der oftest er fast fashion) har en meget stor rækkevidde og er med til at udbrede kendskabet om bæredygtig mode til helt almindelige forbrugere, der normalvis ikke køber bæredygtig mode.

Brandet vil dog aldrig blive medtaget i Shoppeindekset. 

Er der et brand der lever op til kriterierne, som ikke findes i Shoppeindekset?

Eller et brand, der allerede er i indekset, som beviseligt ikke lever op til kriterierne? 

Hjælp mig med at holde Shoppeindekset evigt opdateret, og kontakt mig hvis du har noget information, der kan komme mine læsere til gode.